thuiswerken

Thuiswerken – terug naar kantoor

Thuiswerken

Meerdere werkgevers besluiten momenteel dat zij het thuiswerken langer willen inzetten om de gezondheid en veiligheid van de werknemers te ondersteunen. Dan is het belangrijk om contact op te nemen met elke werknemer en dit aan te geven. Benoem dat je de huidige manier van werken wilt doortrekken tot eind van het jaar en mogelijk ook begin volgend jaar of zelfs tot er vaccinatie mogelijk is. Aansluitend kun je dan benoemen dat je dit niet vooraf had bedacht en graag wilt weten wat de werknemer nodig heeft om dit te kunnen doen.

Denk daarbij niet alleen aan externe monitor bij de laptop, muis/toetsenbord en bureaustoel, maar ook aan de psychische belasting. Geef aan dat je beoordeeld om output en niet op uren achter de computer. Geef aan dat de werknemer zelf kan bepalen op welke tijden gewerkt wordt, zolang de leveranciers, klanten, etc. hierdoor niet gehinderd worden en afspraken worden nagekomen. Op kantoor neem je ook een kop koffie en praat je met een collega, ga bijvoorbeeld in de lunchpauze even buiten wandelen.

Ook een idee is om in de komende periode, bijvoorbeeld eenmaal per kwartaal, iets extra’s voor werknemers te doen. Denk aan bloemetje laten bezorgen, chocolade door de brievenbus, leuke kaart met daarop: ‘dank je wel voor je inzet’, etc. passend bij de organisatie en de werknemer.

Wat je aandacht geeft: groeit!

Een deel van de vraag kan ook zijn:

  • Hoe is het voor jou om thuis te werken?
  • Lukt het jou om 100% thuis te blijven werken in de komende maanden?
  • Wat heb je nodig om dit vol te houden?
  • Helpt het om af en toe wel naar kantoor te mogen/kunnen komen?

Wanneer werknemers weer – gedeeltelijk – naar kantoor mogen komen (weet wel: besluit ligt bij werkgever en niet werknemer en altijd in lijn met richtlijnen vanuit RIVM):

  • Zorg dan voor dagelijks reinigen (eerst zeep en dan desinfectie) van toilet, lift, handgrepen op deuren en alles dat gemeenschappelijk wordt gebruikt, zoals een kopieerapparaat of koffiezetapparaat.
  • Biedt werknemers mondkapje en handschoenen aan, laat deze thuis bezorgen, zodat er veilig gereisd kan worden met OV en gebruik gemaakt kan worden van de lift.
  • Zorg op de werkplek voor voldoende desinfecterende gel, handschoenen en mondkapjes, maak hier afspraken over (hamsteren voor thuis).
  • Indien bureaus op elkaar aansluiten: maak een schema wie wanneer op kantoor is, leg de nadruk op clean desk policy (dat maakt schoonmaken eenvoudiger en beter), geen nietmachine of perforator delen.
  • Als het niet anders kan: plaats plexiglazen tussenwanden tussen bureaus.
  • Lopen door de gang … meldt dat je het kantoor verlaat en door de gang gaat, dan kan een ander blijven zitten. De gang is niet breed genoeg om elkaar te passeren op 1,5 meter!

Vooral gezond verstand blijven gebruiken: blijf thuis wanneer het kan!